En lille by i Oberfranken

I juli 2016 var jeg i Selb for at researche historien om Wiinblad og Rosenthal Porzellan. Bjørn arbejdede for Rosenthal Porzellan allerede fra 1957 og i praksis resten af livet, selvom han officielt gik på pension i slutningen af 1980'erne.

Allerede i toget derned tænkte jeg meget over, hvordan det mon var for Bjørn at begynde at tilbringe så meget tid i Tyskland i 1950'erne. Landet var slet ikke genopbygget efter Anden Verdenskrig, især de store byer lå delvis i ruiner. Og samtidig løb der en skarp grænse mellem Østblokken og Vesten få kilometer fra Selb.

Byen Selb ligger i Oberfranken, helt tæt på den tjekkiske grænse og presset op i hjørnet lige under datidens DDR. Det er en ganske lille by midt i den gamle porcelænsregion, men den har huset mange af de gamle, store porcelænsfabrikker; på den tjekkiske side af grænsen blev der også lavet porcelæn. Derudover foregår der ikke det store, så Wiinblad har fået masser af arbejdsro og frisk bjergluft!

I Selb boede jeg på det hotel, som Rosenthal Porzellans direktør Philip Rosenthal fik opført i 1960'erne for at bringe lidt mere kosmopolitisk ånd og kultur til det søvnige Selb – selvfølgelig med casino! Alle værelser er dekoreret af de kunstere, som var tilknyttet porcelænsfabrikken, blandt andre Andy Warhol, Tapio Wirkkala – og Wiinblad. Jeg fik Vasarélys rum.
 

Wiesenfest.JPG

Tilfældigvis var jeg i byen i netop de dage, hvor man fejrede den årlige Wiesenfest; en fest for byens børn og de grønne, frodige enge. Det blev markeret med manér: Alle mand i Tracht og Dirndl, de bayerske folkedragter. Der var stort udendørs tivoli med forlystelser, lokale pølser og øl! Og selvfølgelig en tale fra borgmesteren, der blev afsluttet med, at man sendte en sky af balloner til vejrs.

Wiinblad boede i Selb 4-5 måneder hvert år. Han nåede at lave syv porcelænsstel og mængder af dekorationer på porcelænsting, som var formgivet af de andre tilknyttede designere. Jeg bliver ved med at støde på nye Wiinblad-ting fra Rosenthal, som jeg aldrig har set før. Han var faktisk også deres bedst sælgende designer i 1960'erne og 1970'erne, Rosenthals gyldne periode.