Nordisk kawaii

_ Wiinblad  butik Fukuya, 2016.  Japan Zelenko-2814.jpg

Butikken Fukuya ligger i Setagaya, en grøn og stille forstad til Tokyo. Her sælger Mita Kengo skandinaviske ting til hjemmet – men med et twist! Hun udvælger nemlig især dekorerede og sødmefulde ting fra 1960'erne og 1970'erne af designere som Inger Waage, Kari Nyquist, Esteri Tomula og Turi Gramstad Oliver. Og Bjørn Wiinblad! Tingene finder hun på indkøbsrejser til Skandinavien. 

Det er ting, som man stort set aldrig ser i bøger eller på udstillinger om modernismen. Dér har man altid fokus på den rene formgivning uden dekorationer. Men ude i de 1000 hjem både i Skandinavien og resten af verden levede folk sammen med disse sødmefulde og dekorative ting, og de var lige så meget en del af det nye moderne hjem.
Jeg kalder det: følsom modernisme. 

Mita Kengo har en anden sjov betegnelse for denne stil: nordisk kawaii. 
I Japan kalder man alt, hvad der er nuttet og kært for kawaii, og det fylder faktisk rigtig meget i billedet i det super-visuelle Japan. Et helt kvarter er kendt for at være kawaii i Tokyo: Harajuku, fuld af bløde former, nuttede væsner i pastelfarver, piger klædt i alt bogstaveligt talt alt, hvad der er sødt.
I forhold til det er nordisk kawaii faktisk meget behersket. 

Harajuku.jpg